Magyar burgonya, magyaroknak is.
-Érdemes odafigyelni, mert a nyugatiak "lekoppintották - és még szépen fogalmaztam- és több országban különböző minőségű talajon termesztik.
Sárvári Úr, kiemelkedő intenzitással foglalkozik a biotermesztésre alkalmas, multilaterális rezisztenciájú burgonyafajták nemesítésével. A már több mint hat évtizede folyó nemesítésünk során, kilenc féle vad burgonyafaj fontos rezisztencia-génjeit építettük be, a világon egyedülállóan széles tulajdonság-spektrumú burgonya génbázisukba.
A világszerte legelterjedtebb, és a legsúlyosabb vírusos leromlást okozó PVX, PVY, PV A, PLRV vírusbetegségekkel szemben, kiemelkedően magas rezisztenciájú fajtákat állítottunk elő. Továbbá a szintén nagyon súlyos kártételt okozó, Phytophthora infestans gombával szemben, a világ legmagasabb szintű, (a fitoftóra rasszokkal szemben függetlenül működő), horizontális rezisztenciával rendelkező burgonyafajtákat nemesítünk, amelyek közül, a Sárpo Míra és a Sárpo Axona, már több országban is évek óta termesztésben van.
Ezeken kívül, más rezisztens burgonyafajtáink vizsgálata is folyik a világ több országában.
(Magyarországon különböző okoknál fogva, csak évtizedes késéssel, most kezdjük megismertetni és bevezetni a biotermesztésre alkalmas fajtáinkat).
A biotermesztésre is alkalmas burgonyafajtáinkba a hagyományos keresztezéssel beépítet értékes rezisztenciák, genetikai alapon működnek. A rezisztenciatulajdonságok a magas terméseredmények biztosítása mellett, jelentősen növelik a termelés biztonságát, miközben csökkentik a termelés kórtani kockázatát. Az eddig ismert burgonyafajtákhoz képest, lényegesen nagyobb biztonsággal, és sokkal kisebb kockázattal van lehetőség a vegyszerek felhasználását csökkenteni, (esetleg elhagyni). Jelenleg az organikus termesztésre, éppen a rezisztenciatulajdonságaik miatt, egyedülállóan alkalmasak a világon. A világ élelmezése szempontjából, a burgonya egyre jelentősebb élelmiszerré válik, és a jövő, éppen a környezetünk és az egészségünk védelme érdekében, elsősorban a vegyszermentes termelésé kell, hogy legyen. Ennek a termesztési módnak a lehetőségét, a termelés biztonságát garantáló, és az emberi egészséget védő, rezisztens fajták képesek csak biztosítani. Aki ezeket a rezisztens fajtákat termeszti, a piacon jelentős előnnyel rendelkezik, a sok vegyszeres permetezést igénylő, hagyományosan fogékony fajtákat termelőkkel szemben, hiszen kevesebb költséggel, és nagyobb nyereséggel képes termelni.
Az első körben ajánlott fajtánk a bio-termelők számára, a Sárpo Mira, amely sokoldalú felhasználási célú, étkezési fajta. A háziasszonyoknak érdemes kipróbálni! Azért, hogya család számára is megismerhető legyen a finom íze, ezért egy saját recepttel kedveskedünk a burgonya iránt érdeklődőknek.
Előnyök :
-Érdemes odafigyelni, mert a nyugatiak "lekoppintották - és még szépen fogalmaztam- és több országban különböző minőségű talajon termesztik.
- Többoldalú rezisztencia, ezáltal lényeges akár 20%-os megtakarítás.
- Termeszthető „száraz” és vizes talajon ( most sárból szedték ki és gyönyörű) nem kell kétminőségű talajba vetni, nem rohad a víztől- idén rengeteg csapadék volt), ezáltal lényeges a megtakarítás. Az anyagumó is alkalmas fogyasztásra!
- Alkalmas vetőmag szaporításra- ujabb megtakarítás
- A fentiek figyelembe vételével. akár 50%-ot megtakaríthatunk a termelésnél.
Akit érdekel, írjon nekem, segítek beszerezni, erdélyieknek-több megrendelő esetén- megszervezzük a szállítást.
Az első megdöbbentő információkat a Pangea Egye" sület Széllel szemben konferenciáján hallottam tőle, az április 6-ai délutáni program részeként "Pár szó a bioburgonya-nemesítésről" nem sokat mondó cím alatt. Nem vagyok mezőgazdasági szakember, de mint laikusnak is mellbevágóak voltak.
Ha beírjuk a böngészőbe azt a szót, hogy "Sárpo, Sarpo" (Sárvári potatoes), egyetlen magyar nyelvű találat sem jön fel, de a Google első két oldalán a találatok fele a Sarpo Mira és Sarpo Axona fajtákról szól. Nézzünk néhány Sárpo-találatot:
A Thompson&Morgan kínálatából két részlet:
Burgonyás pogácsa (Sárvári- módra)
120 dkg főtt és áttört Sárpo Mira burgonya (a nagy gumókat érdemes feldarabolva megfőzni) 30 dkg finomliszt 15 dkg Ráma-margarin 3 db tojás 1 késhegynyi sütőpor Ízlés szerint só Az összetevőket jól összegyúrjuk, lisztezett deszkán 1 cm vastagságúra kinyújt juk. 3-4 cm-es átmérőjű pogácsákat szaggatunk belőle, majd 170 CO-nál nem forróbb olajban mindkét felét enyhén' pirosra kisütjük. Önálló ételként lekvárral, vagy akár sült húsokhoz garnírungként fogyaszthatjuk. JÓ ÉTVÁGYAT!
|