Magyar burgonya, magyaroknak is.
-rdemes odafigyelni, mert a nyugatiak "lekoppintottk - s mg szpen fogalmaztam- s tbb orszgban klnbz minsg talajon termesztik.
Srvri r, kiemelked intenzitssal foglalkozik a biotermesztsre alkalmas, multilaterlis rezisztencij burgonyafajtk nemestsvel. A mr tbb mint hat vtizede foly nemestsnk sorn, kilenc fle vad burgonyafaj fontos rezisztencia-gnjeit ptettk be, a vilgon egyedlllan szles tulajdonsg-spektrum burgonya gnbzisukba.
A vilgszerte legelterjedtebb, s a legslyosabb vrusos leromlst okoz PVX, PVY, PV A, PLRV vrusbetegsgekkel szemben, kiemelkeden magas rezisztencij fajtkat lltottunk el. Tovbb a szintn nagyon slyos krttelt okoz, Phytophthora infestans gombval szemben, a vilg legmagasabb szint, (a fitoftra rasszokkal szemben fggetlenl mkd), horizontlis rezisztencival rendelkez burgonyafajtkat nemestnk, amelyek kzl, a Srpo Mra s a Srpo Axona, mr tbb orszgban is vek ta termesztsben van.
Ezeken kvl, ms rezisztens burgonyafajtink vizsglata is folyik a vilg tbb orszgban.
(Magyarorszgon klnbz okoknl fogva, csak vtizedes ksssel, most kezdjk megismertetni s bevezetni a biotermesztsre alkalmas fajtinkat).
A biotermesztsre is alkalmas burgonyafajtinkba a hagyomnyos keresztezssel beptet rtkes rezisztencik, genetikai alapon mkdnek. A rezisztenciatulajdonsgok a magas termseredmnyek biztostsa mellett, jelentsen nvelik a termels biztonsgt, mikzben cskkentik a termels krtani kockzatt. Az eddig ismert burgonyafajtkhoz kpest, lnyegesen nagyobb biztonsggal, s sokkal kisebb kockzattal van lehetsg a vegyszerek felhasznlst cskkenteni, (esetleg elhagyni). Jelenleg az organikus termesztsre, ppen a rezisztenciatulajdonsgaik miatt, egyedlllan alkalmasak a vilgon. A vilg lelmezse szempontjbl, a burgonya egyre jelentsebb lelmiszerr vlik, s a jv, ppen a krnyezetnk s az egszsgnk vdelme rdekben, elssorban a vegyszermentes termels kell, hogy legyen. Ennek a termesztsi mdnak a lehetsgt, a termels biztonsgt garantl, s az emberi egszsget vd, rezisztens fajtk kpesek csak biztostani. Aki ezeket a rezisztens fajtkat termeszti, a piacon jelents elnnyel rendelkezik, a sok vegyszeres permetezst ignyl, hagyomnyosan fogkony fajtkat termelkkel szemben, hiszen kevesebb kltsggel, s nagyobb nyeresggel kpes termelni.
Az els krben ajnlott fajtnk a bio-termelk szmra, a Srpo Mira, amely sokoldal felhasznlsi cl, tkezsi fajta. A hziasszonyoknak rdemes kiprblni! Azrt, hogya csald szmra is megismerhet legyen a finom ze, ezrt egy sajt recepttel kedveskednk a burgonya irnt rdekldknek.
Elnyk :
-rdemes odafigyelni, mert a nyugatiak "lekoppintottk - s mg szpen fogalmaztam- s tbb orszgban klnbz minsg talajon termesztik.
- Tbboldal rezisztencia, ezltal lnyeges akr 20%-os megtakarts.
- Termeszthet „szraz” s vizes talajon ( most srbl szedtk ki s gynyr) nem kell ktminsg talajba vetni, nem rohad a vztl- idn rengeteg csapadk volt), ezltal lnyeges a megtakarts. Az anyagum is alkalmas fogyasztsra!
- Alkalmas vetmag szaportsra- ujabb megtakarts
- A fentiek figyelembe vtelvel. akr 50%-ot megtakarthatunk a termelsnl.
Akit rdekel, rjon nekem, segtek beszerezni, erdlyieknek-tbb megrendel esetn- megszervezzk a szlltst.
Az els megdbbent informcikat a Pangea Egye" slet Szllel szemben konferencijn hallottam tle, az prilis 6-ai dlutni program rszeknt "Pr sz a bioburgonya-nemestsrl" nem sokat mond cm alatt. Nem vagyok mezgazdasgi szakember, de mint laikusnak is mellbevgak voltak.
Ha berjuk a bngszbe azt a szt, hogy "Srpo, Sarpo" (Srvri potatoes), egyetlen magyar nyelv tallat sem jn fel, de a Google els kt oldaln a tallatok fele a Sarpo Mira s Sarpo Axona fajtkrl szl. Nzznk nhny Srpo-tallatot:
A Thompson&Morgan knlatbl kt rszlet:
Burgonys pogcsa (Srvri- mdra)
120 dkg ftt s ttrt Srpo Mira burgonya (a nagy gumkat rdemes feldarabolva megfzni) 30 dkg finomliszt 15 dkg Rma-margarin 3 db tojs 1 kshegynyi stpor zls szerint s Az sszetevket jl sszegyrjuk, lisztezett deszkn 1 cm vastagsgra kinyjt juk. 3-4 cm-es tmrj pogcskat szaggatunk belle, majd 170 CO-nl nem forrbb olajban mindkt felt enyhn' pirosra kistjk. nll telknt lekvrral, vagy akr slt hsokhoz garnrungknt fogyaszthatjuk. J TVGYAT!
|